Mitä on tavoitteellinen saliharjoittelu?
Mikäli tykkäät käydä salilla tai mietit saliharjoittelun aloittamista, niin aivan huikea juttu! Mielelläni autan sinut alkuun, jotta harjoittelusta tulee turvallista, kehittävää ja fiksua alusta asti! Lue lisää personal training -palveluistani.
Jotta kehitystä tulee, on harjoittelun syytä olla hieman mietittyä. Toki salille voi mennä ja tehdä aina eri juttuja fiiliksen mukaan, mutta sitten täytyy hyväksyä se tosiasia, että kehitystä ei tapahdu (ainakaan niin nopeasti) toisin kuin hyvän suunnitelman kanssa.
Molemmat on siis fine, ja itse päätät mikä on sinun juttu. Tällä hetkellä itse noudatan ohjelmaa ihan siitä syystä, että haluan oikeasti kehittyä ja mennä eteenpäin itselleni asettamissa asioissa. Se myös motivoi ihan eri tavalla, kun saa treenaamisen jälkeisen hyvän fiiliksen lisäksi sen kokemuksen, että "jes, taas mentiin eteenpäin ja konkreettisesti!"
Tavoite voi olla ihan mikä vaan itselle tärkeä juttu, esimerkiksi: voimatasojen nostaminen, oman terveyden edistäminen, leuanvedon saaminen, kyykkytekniikan parantaminen, lihasmassan kasvatus, maksimivoiman kehittäminen, omassa lajissa kehittymisen tueksi, kehonkoostumuksen muokkaaminen, pakaroiden kasvattaminen, penkkipunnerruksessa tai missä liikkeessä vaan enemmän rautaa tankoon... tavoitteita on hyvin moneksi ja se tekeekin saliharjoittelusta super siistiä. Tavoite voi hyvin myös muuttua ajan myötä oman mielenkiinnon mukaan, mutta hyvin monipuolinen, mukautuva, terveyttä edistävä ja helppo harrastus kaiken kaikkiaan!
Tavoitteellisen harjoittelun perusperiaatteet
Nämä ei nyt ole missään järjestyksessä, vaan kirjoitin ylös mitä mieleen tuli, mitä koulutuksissa on käyty läpi ja, mitä itse olen käytännön valmennustyöstäni oppinut.
1. Tavoitteellisuus
Koko harjoittelun suunnittelu perustuu siihen, mitä ominaisuutta ASIAKAS haluaa kehittää tai minkä tavoitteen saavuttaa. Ohjelma suunnitellaan tavoitteen mukaan.
2. Yksilöllisyys
Ohjelma tehdään yksilön ikä, taidot, resurssit, anatomia, mieltymykset ja aikaisemmat vammat ja harjoittelutausta huomioonottaen.
2. Nousujohteisuus
Periodisaation = kausiohjelmoinnin avulla varmistetaan, että ohjelma etenee nousujohteisesti, jotta kehitystä tapahtuu. Käytännössä siis sarjapainot nousee pitkällä aikavälillä.
3. Ylikuormitus
Kehon tulee kamppailla, jotta se voi vahvistua. Tähän vaikuttaa treenin painot, sarjamäärät ja -pituudet, lepotauot, tempo, erikoistekniikat..
4. Spesifisyys
Harjoitetaan sitä ominaisuutta, mitä halutaankin kehittää. Perusteet ensin kuntoon, ja sitten kohti monipuolisempaa / pikkutarkempaa tekemistä.
5. Jatkuvuus
Harjoittelun tulee jatkua ja olla pitkäjänteistä, muuten muutosta ei tapahdu. Tässä isossa käytännön roolissa on treeniohjelman mielekkyys. Aina optimaalisin treeniohjelma tavoitteen saavuttamiseksi ei olekaan paras, mikäli asiakas ei halua mennä tekemään sitä.
6. Säännöllisyys
Harjoittelun tulee olla säännöllistä, eikä silloin tällöin treenaamista, sillä optimaalinen ikkuna kehitykselle = superkompensaatio, menetetään.
7. Vaihtelu
Jotta mielenkiinto ja ylläolevat asiat toteutuvat, tulee harjoittelua myös muokata, jotta uudenlaista ärsykettä saadaan sekä mieli pysyy motivoituneena treenaamiseen.
8. Turvallisuus
Harjoittelun tulee olla turvallista ja omaa kehoa kannattaa opetella kuuntelemaan. Tässä avainasemassa on liikkeiden opetteleminen oikein alusta asti. Saliharjoittelussa kehittymisessä pohjatyön tekeminen hyvin tärkeää, jotta kehitystä tapahtuu jatkossakin ja vammoilta vältytään.
Mikäli koet, että oma valmentaja on nyt se juttu, mikä treenaamisestasi tällä hetkellä puuttuu, niin katso personal training -palveluni ja laita rohkeasti viestiä!
Yksilövalmennukseen mahtuu vielä. Treenipaikkoina Helsingissä Töölön kisahalli ja Vallilan Holvi -kuntosali. Tampereella treenaamme Nääshallilla.
Tsemppiä treeneihisi, ja kiitos kun luit!
- Jenni K.
Comentarios