top of page
  • Writer's pictureJenni Kohtamäki

Kuinka säilyttää motivaatio elämäntapamuutoksessa?


Ensiksi on hyvä miettiä, mistä motivaatio elämäntapamuutokseen alunperin kumpuaa?


Tuleeko se itsestä sisältä ja halusta kehittää itsestä parempi versio ja voida paremmin? Vai tuleeko se ulkoisista tekijöistä, kuten muiden painostuksesta tai peilikuvasta?


Helposti, jos motivaatio muutokseen tulee vain ulkoapäin, näyttäytyy projekti usein rankaisemalla itseä liikunnalla sekä pienillä määrillä ruokaa. Sitten ravataan peilin edessä tai vaa'alla“joko näkyy!”


Peilikuva/vaakalukema tai muu ulkoinen tekijä voi olla todella hyvä motivaattori alkuun ja kipinän sytyttäjä muutokselle, mutta pitkällä tähtäimellä kuri on huonoin motivaattori mitä voi olla. Ihan vaan sen takia, että jos niinkin arkisesta asiasta kuin syöminen tekee vaikeaa, niin aika vaikea elämä on tulossa, enkä ihmettele yhtään, että kuri loppuu ja projektit epäonnistuvat.


Usein myös lähdetään sata lasissa innoissaan uuteen projektiin, “nyt menen joka aamu lenkille!”, mutta usein tässäkin motivaattorina toimii kuri, eikä tapa säilykään kovin pitkään. Satalasissa mentaliteetti voi tulla myös siitä, että tuloksia halutaan nopeasti. Bikini body halutaan kahdeksassa viikossa.


Nyt kysymys sinulle; jos saat bikini bodyn kahdeksassa viikossa, niin kuinkakohan kauan se säilyy sinulla? Kahdeksan viikkoa tiukkaa kuria ja sitten "jes vihdoin tää on ohi!" Ja max seuraavat kahdeksan viikkoa, niin ollaankin takaisin lähtöpisteessä ja ehkä jopa huonommassa jamassa kuin aloittaessa. Onko siinä jojoilussa oikeasti mitään järkeä?


Olen sanonut ennenkin ja sanon nytkin; jos olet tälläisellä megadieetillä, jossa katsot lapusta mitä kasviksia saat syödä niin lopeta.


Syömisestä ja liikunnasta kannattaa tehdä hauskaa, mielekästä ja semmoista, josta on helppo muodostua luonnollinen/rutiininomainen tapa ilman suurempia ponnisteluita. Pysyvä paino vaatii pysyvät tavat.Kuinka pysyvät tavat saadaan?


Pikkuhiljaa muuttamalla tapoja paremmaksi, pikkuhiljaa haastamalla itseään ja sitten kehittymällä. Kehittyminen ruokkii sisäistä motivaatiota!Kuinka tapoja pystyy muuttamaan pikkuhiljaa?


Tunnistamalla motivaattorin olevan sinusta itsestäsi lähtöisin;


“Minä haluan voida paremmin"


"Minä lähden liikkumaan tai syön näin, koska haluan pysyä terveenä ja siitä tulee minulle hyvä ja energinen olo”.


Nyt tuli aika hyvä kirjoitus. Kuvittele mitä kaikkea yksilövalmennuksessani käytäisiin läpi? Ja juuri sinun tilanteesi kannalta tärkeimpiä ongelmakohtia, eikä yleistä asiaa, mitä tämäkin nyt oli.


Sinun ei tarvitse olla näiden asioiden kanssa yksin. Minä teen elämäntapamuutoksia työkseni. Jos olet kyllästynyt kamppailemaan näiden asioiden kanssa yksin, laita minulle viesti. Minä haluan aidosti auttaa Sinua. Muutetaan sun elämää yhdessä!

96 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page