top of page
  • Writer's pictureJane Nurmala

Asiakastarina: Tunnesyömisestä tasapainoiseen ruokasuhteeseen

Lähtötilanne


Jane oli ensimmäisiä elämäntapamuutos -asiakkaitani. Hänen ansioistaan sain rohkeutta ja todistusta siitä, että pystyn omalla valmentamisellani muuttamaan toisen elämää ja auttamaan toista ihmistä saavuttamaan tavoitteensa ja vielä enemmänkin. Sain huikeat sävärit siitä, kuinka merkittävältä projekti ja sen tulokset tuntuivat - tällä tiellä haluan ehdottomasti jatkaa ja kehittyä. Muiden auttaminen on aina ollut minulle tärkeää ja luontaista, mutta nyt kun teen sitä konkreettisemmin kuin koskaan, se tuntuu uskomattoman hyvältä ja oikealta!


Jane on 24-vuotias uranainen, joka oli ennen harrastanut säännöllisesti salibandya sekä kuntosalia. Uudelle paikkakunnalle muutto sekä uuden työn aloittaminen olivat kuitenkin rikkoneet vanhat rutiinit ja laittoivat ne unholaan. Pari vuotta kului toimistotöissä käyden ja puolison kanssa kotona grillaillen ja syöden kiinnittämättä juurikaan huomiota siihen mitä suuhunsa laittoi - kunnes olikin kuin vahingossa käynyt niin, että paino oli päässyt nousemaan vuoden aikana yli 10 kiloa.


Lähdimme siis liikkeelle siitä, että nuo ylimääräkilot oli saatava pois. Kuntotestauksessa kävi ilmi, että lihaskunnossa sekä kestävyyskunnossa olisi petrattavaa. Ruokapäiväkirja kertoi sitä, että aamupalaa ei syöty, lounas oli milloin mitäkin ja illalla sitten syötiin herkkuja, kuten suklaata tai jäätelöä. Kuitenkin positiivista oli se, että Jane tiesi, että tähän on pakko tulla muutos, jos haluaa muutoksen olotilassa ja peilissä, joten motivaatio oli kohdallaan. Mielestäni juuri motivaatio ja se miksi haluaa muutoksen on yksi tärkeimmistä peruspilareista hahmottaa itselle, kun tällaista matkaa aloittaa.

Jane halusi siis ylimääräisistä kiloista eroon sekä paremman kestävyyskunnon, jotta jaksaisi lenkittää koiraansa paremmin.Mitä muutoksia teimme?


Kävimme tarkasti läpi, mitkä kaikki asiat vaikuttavat painonhallintaan. Myös sitä, että vähemmän energiaa ei välttämättä ole enemmän painonpudotusta, vaan ravintorikas ja riittävä määrä ruokaa on kaikin puolin parempi. Jane oli harmissaan, että nytkö suklaasta pitää luopua. Ei, ei tarvitse. Pääpointti tässä valmennuksessa on se, että opetellaan syömään fiksusti ja niin, että voi syödä myös suklaata ilman tunnontuskia tai niin, että se lähtisi käsistä. Laitoin suklaata jopa Janen ruokaohjeisiin, vaikka joka päivälle, jos siltä hänestä tuntuisi. Kuulostaa hullulta, mutta se toimi juuri niin kuin pitikin. Hänelle ei tullut suklaasta tai mistään muustakaan ruoka-aineesta päähänpinttymää, että tuo on kokonaan kielletty tai tuota ei saa enää koskaan syödä. Mikään ei ollut kiellettyä, sillä mitä Jane tekisi sitten projektin päättymisen jälkeen? Eihän kukaan voi kieltää tiettyjä ruokia loppuelämäkseen pois, se olisi tyhmää, mahdotonta, mutta myös täysin tarpeetonta.


Kävimme yhdessä ruokakaupassa tutkimassa ruokien ravintosisältöjä, ja tarkastelimme niitä tuotteita, joita Jane tykkäsi käyttää sekä parempia vaihtoehtoja niille. On hyvä tietää, perus checkit, mitä tuotteiden pakkauksista kannattaa katsoa. Puhuimme paljon myös syömiseen liittyvästä mentaalipuolesta ja oman kehon kuuntelusta. Nämä ovat tärkeitä taitoja koko loppuelämäksi, jotta tasapainoinen ja terve suhde syömiseen säilyy ja bonuksena myös normaalipaino.


Ruokakeskustelujen lisäksi Jane kävi 2 kertaa viikossa salilla ja teki nopean 20 min treenin kotona kehonpainolla - eli tässäkin opeteltiin pysyvyyttä ja kohtuutta, painonpudotus ei vaadi neljää salitreeniä viikossa, vaan tehdään se määrä, mikä on tarkoituksenmukaista ja mieleistä liikuntaa. Toisen salitreeneistä ohjasin Janelle kerran viikossa, ja Janesta huomasi, että ennenkin on siellä tullut käytyä. Pienillä tekniikkavinkeillä saimme kyykkyä, maastavetoa, pysty- ja penkkipunnerrusten painoja nostettua tasaiseen tahtiin.


Salitreeni on todella hyvä lisä painonpudotuksen yhteyteen, sillä kun painoa tiputetaan, niin lihaksia rasittamalla varmistamme, ettei paino lähde lihasmassasta, ja se "pakotetaan" lähtemään rasvasta. Lisäksi lihakset ovat suoraan yhteydessä ihmisen toiminta- ja suorituskykyyn, tekevät kehosta kiinteän näköisen sekä fyysinen voima antaa myös henkiselle puolelle valtavasti minäpystyvyyden tunnetta.


Tämmöisillä pienillä, mutta juuri hänelle sopivilla muutoksilla lähdimme pikkuhiljaa opettelemaan parempia tapoja, ruokailujen rytmiä ja ruokamäärien kokoa hänen energiantarpeeseen ja tavoitteeseen nähden.Tulokset


Fyysinen että psyykkinen muutos on järisyttävä. Epävarmasta salikävijästä ja suklaanhimoisesta tyypistä järjettömän itsevarmaan, vahvaan, terveen näköiseen ja oloiseen naiseen! Olen huikean ylpeä Janesta ja yhteisestä matkastamme - se antoi meille molemmille paljon uutta energiaa sekä onnistumisen tunteita!


- Jenni K.


 

Lähtötilanne ja ensimmäiset ajatukset - asiakkaan näkökulma:


Ensimmäinen tunnetila lähtiessäni painonpudotusprojektiin Jennin kanssa oli jännitys. Painon pudottaminen ja terveellisemmät elämäntavat ovat aina silloin tällöin hetkellisesti tulleet osaksi elämääni saadessani inspiraation kokeilla jotakin uutta dieettiä tai lisätä liikuntaa hetkellisesti hyvin roimasti. Painoa olenkin saanut lähtemään aina ensimmäiseen retkahdukseen asti - jolloin pyyhe lentää kehään ja palataan entiseen, pahimmillaan syöden jopa kahta kauheammin kerralla herkkuja koko kuluneen dieetin edestä. Oikein klassista painon kanssa jojoilua. Luotto itseen tämänkin projektin suhteen oli siis melko hataralla pohjalla, mutta tiesin että jotain oli tapahduttava. Ja niin tammikuussa 2020 uusi painonpudotusyritys lähti käyntiin - tällä kertaa personal trainerin kanssa.


Pian ensimmäisten keskusteluiden ja tapaamisten jälkeen fiilis vaihtui kuitenkin jännittyneestä innostuneeksi. Kävimme esimerkiksi yhdessä kauppareissulla, jolloin tunsin ensimmäisen pirskahduksen tarmoa itsessäni. Jenni opetti millaisiin asioihin esimerkiksi ruoka-aineiden ravintoarvoissa kannattaa kiinnittää huomiota ja millaisia helppoja, terveellisiä välipaloja voisin syödä kaventaakseni ruokavälejä jotka etenkin arkena toisinaan olivat venyneet hurjan pitkiksi. Olin myös erityisen onnellinen siitä että minun ei tarvinnut vaihtaa lounaita ja päivällisiä pelkkään kuivaan kanaan ja riisiin, sillä kotipöperöni soveltuivat edelleen mainiosti ruokavaliooni - niitä vain tuunattiin hieman terveellisempään muotoon esim. jättämällä turhat rasvat pois.Suklaa sallittu

Elämäntapamuutos
Melkein tavoitteessa! Kuvien välillä eroa 8kg ja 3kk.

Suurin, psykologinen käänteen tekevä seikka ruokailuihin liittyen tapahtui herkkujen kanssa, jotka ovat olleet juurikin se mörkö joita aina aiemmissa dieeteissäni olin yrittänyt välttää viimeiseen asti. Jennin lähestymistapa asiaan oli täysin eri. Ruokavaliossa ei kielletty herkkuja vaan itse asiassa niitä sai syödä halutessaan vaikka joka päivä (toki tiettyjen raamien sisällä pysyen kuitenkin). Muutos omassa suhtautumisessani herkkuihin ruokavalion aloittamisen myötä oli valtava. Enää ne eivät olleet se kielletty hedelmä jota painonpudotuksen aikana piti välttää kuin ruttoa. Opin viimeinkin kohtuuden herkkujen (ja etenkin suklaan) kuluttamisessa ja tuntui kuin jokin oikein syvä lukko pääni sisällä olisi auennut. Söin ensimmäisen suklaapatukkani vasta yli kuukauden jälkeen projektin aloittamisesta; vasta kun teki mieli.Tiukkaa treeniä ja hersyvää huumoria


Treeneihin kohdistui itselläni huomattavasti vähemmän painetta ja jännitystä, sillä liikunta on ollut aina osa elämääni enemmän tai vähemmän ja salitreenistä oli entuudestaan kokemusta. Jennin kanssa treenit olivat mahtavia; treenattiin kovalla intensiteetillä, sopivasti "repien" mutta kuitenkin omaa fiilistä kuunnellen - huumoria unohtamatta.

Kuntosali personal training

Täysin ongelmitta ei treenien osalta kuitenkaan selvitty ja pian projektin aloituksen jälkeen jouduin myöntämään Jennille etten ollut saanut puskettua itseäni yksin salille vaikka treenit hänen kanssaan olivat menneet mainiosti ja olimme saaneet nopeasti loistavia tuloksia suurten liikkeiden kuten kyykyn ja maastavedon kanssa. Jenni tarttui asiaan heti ja teimme sekä pikaratkaisun että pohdimme syvällisemmin yhdessä mikä salille yksin menemisessä oli haasteena.

Jenni räätälöi pohdintamme perusteella minulle erilaisen saliohjelman yksin tehtäväksi jonka kanssa suorastaan rynnistin

salille. Jollakin käsittämättömällä tavalla hän onnistui kaivamaan minusta ulos sen mitä tarvitsin jotta sain motivaationi treenata yhtä kovaa myös yksin. Tilanne osoitti jälkeenpäin tarkasteltuna mielestäni hienosti sen missä Jenni on taitavimmillaan; huomioidessaan asiakkaansa (minut) yksilönä jolla on omat ongelmansa joihin kannattaa suunnitella ratkaisu, sen sijaan että tuputtaisi yhdestä purkista kaikille samaa ohjelmaa.Pysyvät elintavat


Nyt puolisen vuotta projektin aloittamisesta painoa on kaiken kaikkiaan tippunut 12 kg eli on menty jo alkuperäisestä tavoitteesta ohi ja tuloksista innostuneena itselläni siintää jo uusikin tavoite kiikarissa. Jennille olen valtavan kiitollinen siitä että hän uskoi alusta saakka minun onnistumiseeni projektissa. Hän oli erittäin ammattimainen alusta asti ja selvitti perinpohjaisesti mitkä olivat olleet niitä onnistumisia sekä kipukohtia aiemmissa laihdutusyrityksissäni. Hänen onnistui räätälöidä täydellinen ruokavalio+treeni-kombo jolla elintapoja saatiin muokattua pysyvästi paljon terveellisempään suuntaan (projekti on jo loppunut mutta jatkan edelleen samalla ruokavaliolla - omasta tahdostani).


Sydämestäni voin siis suositella Jenniä kaikille, jotka kamppailevat mahdollisesti samankaltaisen painon jojoilun kanssa ja etsivät ratkaisua elintapojen muuttamiseen pysyvästi. Yksilöllinen valmennus varmistaa sen, että ruokavaliot ja treenit räätälöidään juuri omien tarpeiden mukaisesti. Oivallukset kipupisteiden takana täytyy tietenkin tehdä matkan varrella itse sillä kukaan personal trainer ei pääsi sisään valitettavasti pääse - mutta Jenniltä saat ainakin parhaat mahdolliset eväät tuohon matkaan.


- Jane


 

Iso KIITOS Janelle, kun hän suostui jakamaan tarinansa! Toivottavasti tämä myös antaa uskoa muille jojoilijoille, että siitä on mahdollista päästä irti! Mikäli haluat myös ulkopuolista tsemppiä muutoksen tueksi, niin käy katsomassa personal trainer -palveluni.


Personal training Helsinki


510 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page